Publieke investeringen dalen al jaren, terwijl consumptieve uitgaven blijven stijgen. Investeren in een sterk toekomstig verdienvermogen van Nederland is daarom cruciaal, zodat ook volgende generaties aanspraak kunnen maken op ons hoogontwikkelde sociale zekerheids- en zorgstelsel.
We hebben de opdracht om niet alleen te denken aan de portemonnee van mensen vandaag maar ook aan het toekomstig verdienvermogen van Nederland. We zijn het aan toekomstige generaties verplicht om nu te investeren in ons toekomstig verdienvermogen en de brede welvaart. Zodat die investeringen zich aan volgende generaties kunnen uitbetalen zoals de investeringen van vorige generaties dat nu voor ons doen.
Inge van Dijk
Het CDA wil daarom op de rijksbegroting ruimte creëren voor meer publieke investeringen en private investeringen stimuleren. Dat vraagt een andere kijk op de begrotingsregels, waarbij een duidelijk onderscheid nodig is tussen consumptieve uitgaven en investeringsuitgaven die zichzelf terugverdienen. Scherpe keuzes blijven nodig om de stijgende overheidsuitgaven te beperken. Omdat investeringen de economische capaciteit van Nederland vergroten, kunnen die de houdbaarheid van overheidsfinanciën juist versterken. Nieuwe keuzes voor een economie van de toekomst vragen dus en om uitgaven te verlagen en belasting heffen om uitgaven te kunnen blijven financieren, maar ook om het aanpassen van begrotingsregels zodat we meer kunnen investeren.
Met de initiatiefnota ‘Ruimte voor investeren in de toekomst van Nederland’ doet Inge Van Dijk van het CDA een aantal voorstellen voor een economische investeringspolitiek.
- Maak investeringen in het verdienvermogen een belangrijker en explicieter onderdeel van de begroting.
- Pas de begrotingsregels aan zodat: grote transities kunnen worden voorgefinancierd ten laste van de staatsschuld; een deel van per saldo meevallers over het afgelopen jaar ingezet kan worden voor belangrijke investeringen; de meevallerformule wordt verruimd om investeringen een plek te geven; een lange termijnnorm voor de hoogte van de overheidsschuld het mogelijk maakt om naar meer langetermijninvesteringen te kijken;
- Onderzoek een begrotingsstelsel dat past bij een investeringsvriendelijke overheid, zoals een baten-lastenstelsel of een gulden financieringsregel.
- Stimuleer private investeringen door: één slagkrachtige publieke investeringsorganisatie, om een hefboom te creëren op private financiering; de revolverende investeringsfondsen van de overheid effectiever vorm te geven, zodat publiek geld ingezet voor financiering van maatschappelijke projecten beter kan worden ingezet
- Neem jaarlijks bij de miljoenennota een lijst publieke investeringen met een hefboomwerking voor toekomstige economische groei op en maak in de begroting onderscheid tussen: 1) investeringen, 2) herverdelen, 3) openbaar bestuur, rechtsstaat en veiligheid.
- Ontwikkel gepaste instrumenten om ook de korte, middellange en lange termijn financiële baten van investeringen te kunnen inschatten.